Отдайте се на почивката

Нашите къщи за гости дават възможността да се запознаете с магията на Разлогожка котловина, разположена между три планини - Рила, Пирин и Родопите. Място изпъстрено с чаровни кътчета, история, култура и взимаща дъха природа. Районът е прекрасно място да се насладите на любимия си бял спорт, да отидете на риболов или просто да се разходите из множеството екопътеки.

Ски център Банско

Най-високата точка на ски-центъра е 2560 m, а най-ниската – 1000 m. В Банско има 75 km ски трасета, от които за начинаещи са 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата. Ски-сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 170 оръдия за изкуствен сняг TechnoAlpin и снегоутъпкващи машини Kassbohrer. Ски центърът предлага и 16 km ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града. Функционират още кабинкова въжена линия с капацитет на кабинка до 8 души, един 6-седалков лифт, шест 4-седалкови лифта модел, един 3-седалков лифт, шест ски-влека и десет детски ски-влека.

Ски център Добринище

Добринище е курорт с база за ски туризъм през зимата с писта дълга 5 км. Началната точка е хижа "Безбог" ,а крайната – хижа "Гоце Делчев". Има двуседалков лифт, ски влекове, ски гардероб и ски училище. Хижа „Гоце Делчев" е разположена в местността "Логовето", на 1412 м.н.в. От нея започва седалковия лифт до хижа "Безбог". До станцията има охраняем паркинг. Хижа "Безбог" е разположена до Безбожкото езеро на 2236 м.н.в. Тя е най-високата хижа на Балканския полуостров.

Град Разлог

Град Разлог е исторически наложил се икономически, културен и административен център в района на Разложката котловина. Разположен е на 830 м надморска височина. Населението му е 12 515 жители. В града има над 41 жилищни сгради от възрожденски архитектурен тип разложко-чепинска къща, които притежават качества на паметници на културата. Църквите “Свето Благовещение” и “Свети Георги”, градският музей са част от множеството местни забележителности. Градът е известен и с народния събор “Пирин пее”, който се провежда на всеки 2 години в местността “Предел”.

Баня

Село Баня се намира в центъра на Разложката котловина между три планини - Пирин, Рила и Родопите, на 5 километра от Разлог, и на 801 м над морска височина. Оттук минава жп линията Септември-Добринище, която е построена през 30-те години на 20 век. Щедра е била природата към красотите на село Баня, но към богатството му, тя е била направо разточителна. Дарила го е с повече от 70 минерални извори със средна температура на водата 58 градуса и дебит 84 л/с. Тук са съсредоточени около 1/3 от минералните извори в Благоевградска област. Най-големите туристически атракции, популяризиращи древната традиция на балнеологията в региона са двете все още запазени стари бани в селото – „Турската баня“ и „Старата (българска) баня“.

Годлево

Село Годлево се намира в планински район, в полите на Рила планина, на 6 км от град Разлог, на 877 м над морска височина. От селото се открива дивна гледка към Пирин планина. Привлича своите посетители с чистия планински въздух, мирис на билки и цветя през пролетта и лятото и кристална белота през зимата. През селото минава, т. нар. „Хайдушка пътека“ , общата дължина е 13 км. и продължителност 6 ч 30 мин. Започва от Годлево и продължава през местността Трионска скала, местността Станкова лъка, местността Студената вода, местността Фърлената клада, местността Вада и връх Родонов гроб. На територията на селото са изградени шест водоема, които се използват и за риболов. Над селото има няколко църковни оброчища „Св.Илия“ , „Св.Богородица“ и „Св.Неделя“, тези места са с богата история. Можете да се възползвате и от предлаганите разходки с бъгита и мотори.

Бачево

Село Бачево се намира на 6 км от град Разлог в планински район, в южните склонове на Рила, на 837 м над морска височина. Привлича своите туристи с една стара традиция Тодоров ден или Конски Великден. Развитието на селото като туристическа дестинация е свързано с конете.В село Бачево има няколко конни бази, които се посещават често от туристите в района. Черен път свързва с. Годлево със с. Бачево.

Добърско

Село Добърско се намира на 18 км от град Разлог, на 1050 м над морска височина. През землището на Добърско тече река Клинощица, а през самото село нейният приток Клинец. От селото се открива невероятна гледка към три планини- Рила, Пирин и Родопите, както и към живописната долина на река Места и 25 метровия водопад- "Щрокалото". Смята се, че е древно село. Легенда разказва, че през село Добърско минава древен поклоннически маршрут, който и до днес свързва Света гора с Рилската духовна обител. Лековита вода извира в двора на най-старата църква „Св. Теодора Тирон и Теодор Стратилат“, а хората мият очите си с нея, за да виждат по-надалеко и по-нависоко. Преданието гласи, че тази вода облекчава болките на ослепените войници на Самуил, които отседнали в Добърско. В Добърско има още няколко забележителни християнски храма - средновековната църква „Свети Атанасий“ и „Сретение Господне“. Всяка година на Богоявление (6-ти януари) в Добърско се провежда фолклорен фестивал. Цялото село се събира край реката, за да присъства на християнския ритуал “вадене на осветения кръст от водата” за здраве и берекет.

Елешница

Село Елешница се намира на 17 км от град Разлог, в южното подножие на Северозападния родопски масив Белаките и по двата бряга на долното течение на река Златарица, на 761 м над морска височина. В село Елешница изобилстват минералните извори.В околността на Елешница са открити множество останки от антично (първия етап на ранния неолит) и средновековно селище.Музеят в Елешница притежава ценна колекция от археологически предмети, свързани с ежедневието и култовите практики на хората. Представени са оръдия на труда от камък и кост, антропоморфни и зооморфни фигурки, керамични съдове, открити по време на археологически проучвания в 1983 – 1985 г. Според богослови в село Елешница е родена Света Варвара,християнска великомъченица.

Горно Драглище

Село Горно Драглище намира в планински район в подножието на Рила планина. Разположено e в северната част на Разложката котловина, на 13 км от град Разлог, на 850 м над морска височина. От всички страни селото е заобиколено от оброчища Св. Тройца, Св. Георги, Петрова църква, Св. Богородица, където има изграден параклис. В началото на селото се намира параклисът „Св. Николай Чудотворец”. Черквата „Въведение Богородично”, строена през 1835г. е с богато минало, претърпяла е няколко пожари и е възстановена със средства и труда на хората от селото. В селото може да се види още и действащата воденица.

Долно Драглище

Долно Драглище се намира в Разложката котловина между Рила, Пирин и Родопи, на 11 км от Разлог, на 810 м. надморска височина. В селото има две черкви - „Св. Богородица”, строена през XVI в. и „Св. Димитър”, построена през 1835 г.. Църквата „Св. Димитър” е включена в Списъка на паметниците от Национално значение. Ценност в нея представляват стенописите на Тетевенската школа – Досю Коюв. През 1996 г. в местността „Св. Илия” е построен параклис „Св. Пророк Илия”, през 2005 г. е построен параклис „Св. Троица”.